In memoriam: Henno Uus

vil! Henno Uus
vil! Henno Uus

Sünd. 15.04.1931 Võru
Surn. 10.01.2014 Marlborough, USA

Haridustee:
BSc. insener, Wyomingi ülikool (USA)
MA. majandus, Lõuna-Kaliforina ülikool (USA)

Henno Uus on pärit Eesti sõjaväelase perekonnast. Ta õppis lapsena Petseri linna 2. algkoolis, kus sai käia neli aastat 1944, aastal põgenes ta koos emaga Saksamaale, kust ta suundus 1949. aastal 18-aastasena edasi Ameerika Ühendriikidesse.

Lõpetanud lennuväe Air Command and Staff College’i. 1955. aastal astus Henno Uus vabatahtlikuna USA lennuväkke, kus teenis 21 aastat, omandades majori aukraadi. Uus osales luurelendurina Vietnami sõjas aastatel 1970-1971. Ta on olnud ka kontinentidevaheliste tuumalõhkepeadega rakettide üksuse komandör. Naasnud rahuaega, sai temast samal aastal insener USA kosmose-ja raketisüsteemide alal. Talle olid tuttavad Douglas- ja Boeing-tüüpi lennukid ning ühtekokku on tema arvel üle 6500 lennutunni.

Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu, aseesimees
Eesti Akadeemiline Sõjaajaloo Selts, liige
Eesti Arhiiv Ühendriikides, juhatuse liige
Eesti Vabadusvõitlejate Keskus, juhatuse liige
Eestlased Ameerikas Ajaloo Komisjon, nõunik
1977- Eesti Võitlejate Ühing Connecticutis (USA), juhatuse liige; aseesimees
1987- Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ). Esinduskogu (USA), liige
2000- Eesti Ohvitseride Kogu USA-s, esimees

Eesti Vabariigi Valgetähe teenetemärk. IV klass
Sõjameheteelt kogunes ta rinnale hulk au- ja mälestusmärke, millistest ta väärtuslikemaks peab – Distinguished Flying Cross (võiks tõlkida kui Lennuväe Teeneterist), kolm Air Medal’it ja Presidential Unit Citation

Pärast Eesti iseseisvuse taastamist 1991. aastal aitas Uus mitmeid Eesti ühendusi nii nõuga kui ka materiaalselt. Ta valiti mitme ühingu auliikmeks. Uusil olid tihendad sidemed kindral Laidoneri muuseumiga kuhu ta annetas nii enda kui ka oma isa sõjaväelisi tarbeid, millel on täna suur ajalooline väärtus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*