In memoriam: Mäido Kari

Mäido Kari sündis 14. veebruaril 1934 Pärnus Handu ja Veera Kari esimese lapsena. Kooliteed alustas ta Võhmuta algkoolis 1942. 1944 põgenes perekond Eestisse tungivate punavägede eest Saksamaale. Koolitee jätkus Saksamaal esmalt Stolzenau ja seejärel Oldenburgi Eesti Gümnaasiumis. 1949 emigreerus perekond USAsse ja Mäido lõpetas New Yorgi Benjamin Franklini nimelise keskkooli 1952. Teenistusest USA sõjaväes lahkus ta 1956 seersandi auastmega. Ta lõpetas Washington University St. Louisis Missouris AB kraadiga poliitiliste teaduste ja magistri kraadiga majandusteaduse alal. Edaspidine elukäik viis teda USA pealinna Washingtoni, kus ta rakendas oma teadmised riigi teenistuses. Tema erialaks oli lepingute analüüsimine ja töö Energeetika ministeeriumi andmebaasi juhatajana. Igapäevase töö kõrval oli ta läbi elu aktiivne ühiskonnaliige. Sellele pani aluse kodune kasvatus ja skautlik tegevus Saksamaal alates aastast 1946. Talle oli südamelähedane töö noortega. Mäido Kari oli mitmete organisatsioonide üks looja ja juht. Nimetatagu siin New Yorgi Haridusseltsi Noorte Osakond, Kesk-Lääne Eesti Noorte Koondis, Washingtoni Eesti Selts, Washingtoni Eesti Vabadusvõitlejate Ühing, Eesti Vabadusvõitlejate Liit USAs. Ta alagatas eduka Eesti lippude valmistamise ja müügiaktsiooni, müüdi enam kui 800 sini-must-valget suurt majalippu. Ta oli ESTO ’76 abiesimees. Aastakümnete jooksul oli ta Eesti Rahvuskomitee USAs esinduskogu liige ja abiesimees ning Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu juhatuseliige ja esimees. Nimetatud organisatsioonide esindajana võttis ta osa Ühendatud Balti-Ameerika Komitee ja Freedom Federation tööst ning osales Balti Maailma Nõukogus ja Helsingi Akti Inimõiguste Konverentsil Viinis, Pariisis, Berliinis, Genfis, Leningradis, Moskvas, Strassbourgis ja Maltas. Ta aitas organiseerida Balti Rahu ja Vabaduse ristiretke NLiidu okupeeritud maade rannajoonel Balti merel 1985, aitas organiseerida ja oli tõlgiks Balti tribunaalil Kopenhagenis, kus süüaluseks oli N Liit rahvus- ja inimõiguste rikkumise tõttu. Eesti vabaduse taastamisel osales ta aktiivselt USA eestlaste esindajana Eesti Kongressil ja töötas lühikest aega EV Välisministeeriumis. Ta oli liige mitmetes USA organisatsioonides. Akadeemiliselt kuulus ta korporatsiooni Fraternitas Esticasse. Kuuekümnendat sünnipäeva võis ta pidada tänulikult, sest võitlus ikestatud rahvaste eest oli kandnud vilja, Eesti oli taas vaba. Teda tervitasid arvukad sõbrad ja võitluskaaslased.

Eesti riigile ja rahvale osutatud teenete eest autasustas EV president Mäido Karit aastal 2001 Valgetähe IV klassi ordeniga. Ta on pälvinud Ülemaailmse Eesti Vabadusvõitlejate Keskuse teeneteristi ja Baltic Youth Congressi auhinna.

Mäido Kari suri peale rasket haigust 2. juulil 2007 Manor Care hooldekodus Potomac Marylandis. Leinatalituse toimetasin laupäeval 14. juulil E.E.L.K.Washingtoni Calvari kirikus. Lahkunu soovil viiakse urn tema tuhaga kodukohta Järva Jaani kalmistule.Teda jäid leinama abikaasa Maria, poeg Eerik Handu, õed Tiia ja Kaia perekondadega; Sybil McNeil; perekonnad Pedak, Lazzell, Harrison, Monnet, Randell ja sugulased Eestis, koporatsioonikaaslased ning sõbrad ja endised kaastöölised.

Tiit Salumäe
Praost

http://eesti.ca/index.php?op=article&articleid=16901

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*