Konstantin Päts naasis portreena kodukooli

Täna Kuninga tänava koolis lõppevale Konstantin Pätsi sünniaastapäevale pühendatud nädalale paneb krooni Vello Paluoja maalitud Eesti Vabariigi esimese presidendi portree pidulik avamine.

Kuninga tänava kooli direktor Urve Krause tõdes, et kunstniku pintsliga lõuendile saanud Pätsi näopilt mõlkus tal pikalt meeles. Liiatigi oli selle järele küsijaid palju. Eriti veel pärast seda, kui detsembris leidis kooli aulas kolme aasta eest õnnistatud Jüri Vilmsi büsti kõrval koha Theodor Pooli, kunagise Pärnu maavanema ja äsjasündinud Eesti Vabariigi põllumajandusministri rinnakuju.

“Nägin seal seda Pätsi, mis Vello oli teinud, ja siis ma ei jätnud Vellot enam rahule,” meenutas Krause läinud aasta lõpus linnakodaniku majas Paluojaga toimunud kaubategemist. “Et tüütajast lahti saada, tegigi Vello portree ära.”

Läinud sajandi alguses terve rea Eesti suurmehi kasvatanud Pärnu poeglaste gümnaasiumi hoones asuva Kuninga tänava kooli direktor märkis seoses Konstantin Pätsi portree avamisega, et näopildil on peale ajaloolise tõe kunstikeeles jäädvustamise täita veel üks oluline missioon.

“Lastel ei ole eeskujusid,” lausus Krause. “Aga nii Päts, Vilms kui Pool on eeskujud. Nad on Eesti omariikluse juured, mille toel me kasvatame Eesti Vabariigi kodanikku.”

Vaid paari kuuga kooli tarvis Pätsi näopildi maalinud Paluoja sõnas, et loomeprotsess polnud üldsegi nii lihtne, nagu võiks arvata portree valmimisele kulunud üürikese aja põhjal. Enda silmis paslikuks tunnistatud pildi hinnaks oli veel kaks, mille Paluoja maalis soovitud resultaadini jõudmiseks, ent mida kunstnik ilmselt kunagi ei eksponeeri.

“Üks tuli liiga noor ja kohe oleks küsitud, kes see on,” muheles Paluoja.

“Teine ei olnud jälle see õige Päts. Rahva mälus on kindel Päts ja kui teed teistmoodi, tekib probleem, kas president oli ikka selline. Aga kui portree saab enam-vähem niisugune, millist on raamatutes nähtud, ei probleemitse keegi,” põhjendas kunstnik.

Konstantin Pätsi portree avamisega Pärnu poeglaste gümnaasiumi väärikate vilistlase taiestesse jäädvustamine ei lõpe. Krause ütlust mööda valatakse järgmisena pronksi Tiit Kuusik, kelle büst püstitatakse koolimaja ette Paul Kerese rinnakuju lähedale.

“Mare Mikof on nõus, nii et varsti on meil nagu Mikofi galerii,” tõdes Krause.

Mikof on nii Kerese, Vilmsi kui Pooli büsti autor.

http://www.parnupostimees.ee/260207/esileht/uudised/10072209.php

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*