Kaks kaptenit, kaks sõpra

Laevakapten Jako Luide ja mereväe kaptenmajor Paavo Loosberg annavad kahepeale kokku 187 eluaastat! Sõbrad läbi aastakümnete. Mõlemate oktoobrikuus ilmavalgust näinud sünnipäevalaste esivanemate juured saavad alguse Eesti põhjarannikult.

Kapten Jako Luide iga tulev ja olev aasta on juubel. 102 on aukartust äratav number. Et sellise saatuse juures jõuda nii kõrge eani on kohati isegi mõistetamatu: kuidas Jako on suutnud küll rahulikult oma elulaeva meeletutest karidest mööda triivida? Tema elutee sisse mahub ju Eesti Vabadussõda ja Esimene ilmasõda ja muidugi Teine maailmasõda. Üliohtlik arvukate saatusekaaslaste toimetamine sünnimaalt pagulusse läbi miiniväljade ja sügistormide on jätnud nii mõnedki parandamatud hingehaavad.

Paavo Loosbergi 85 näitab, et ta ei ole ka ammugi enam poisikeste killast. Eesti möödunud sajandi ajaloos on ta osalenud paljudes, meie nooremate jaoks arusaadavalt üliammuste aegade sündmustes — Talvesõja merelahingutes; ta on soomepoiste kangelastegude elav tunnistaja ja pagulusse suundumise saatuslike päevade ühe paadi tüürimees. Ja siis tulid hoopis fotod ja fotokeemia, füüsika ja kosmosefoto.

Vast kõige keerulisemad hetked elas Paavo Loosberg üle Eesti Vabariigi Presidendi Lennart Meri nõustajana, mil tuli kasutada kogu elutarkust, et täita aukohust isamaa ees.

Head tervist ja palju õnne juba ette teile, tõsised mehed, veel mitmeteks tegudeks ja aastateks!

Eesti Elu interneti väljaandes saab kuulata kapten Jako Luidet rääkimas oma eluteest, kus küsitlejaks on kaptenmajor Paavo Loosberg. Head kuulamist rubriigis „Läbi aastate, üle merede“.

http://www.eesti.ca/?op=article&articleid=8191

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*