Arnold Viiding pidas Sydneys juubelit

Arnold Viiiding, ainuke elusolev esimene Euroopa meister kergejõustikus, tähistas eile Sydneys perekondlikus ringis oma 90.-ndat juubelit. 70 aastat tagasi maailma parimate kuulitõukajate ridadesse tõusnud Viiiding, jõudis 1933. aastal maailmarekordile 28 sentimeetri kaugusele.

“Minu kuulitõukajakarjäär algas Valgas puukuuliga ja lõppes 1936. aasta Berliini olümpial fiaskoga,” on minevikukuulsus oma sporditee lühidalt kokku võtnud. Nimelt kui ta 1930. aastal tõukas Valgas tundmatu noorukina raudmuna Eesti rekordi lähedusse, kirjutati pealinna lehtedes, et küllap oli tegu puukuuliga. Nädalapäevad hiljem alistas mees Kadrioru staadionil kogu Eesti paremiku ja kuulujutud lõppesid. Kriminaalpolitseinikuna igapäevatööd teinud Viidingu karjääri aitasid aga lõpetada ajakirjanikud Berliini mängude järgse ülekohtuse kriitikatulvaga. Olümpial suurfavoriidiks tõusnud eestlase 8. kohta võeti 65 aastat tagasi vastu kui täielikku fiaskot.

“Tahtsin Berliinis anda endast parima, kuid ajakirjanduse rünnakut läbi elades mõtlesingi, et mul pole mõtet enam spordiga tegelda,”ütleb Viiding, keda loeti kuulitõukajaks jumala armust.

http://www.arileht.ee/artikkel/80363

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*