Loona mõis sai teeneka riigimehe mälestustahvli

auvil! Otto Pukk

Vilsandi Rahvuspargi keskuses Loona mõisas viidi eile läbi esimese iseseisvuse aegse riigimehe Otto Puki 100. sünniaastapäevale pühendatud seminar ja avati mälestustahvel.

Mõte mälestustahvel avada sai alguse 1999. aasta suvel, kui Saaremaal viibis tema minia Leelo Pukk, kes selle mõttega Loona mõisarahva juurde tuli.

“Konsulteerisin Riigikogu liikmete ja infotalitusega, kust saime mälestustahvli teksti. Volli Saia valmistatud kivist tahvel sümboliseerib siin sündinud suurt saarlast. Arvan, et see on õige koht, sest siin käib palju inimesi, kes saavad meie omariikluse esimestest aastatest selgema pildi Otto Puki elutöö kaudu,” ütles Vilsandi Rahvuspargi direktor Arvo Kullapere.

Üritusel osalesid tema pojad koos abikaasadega, Priidu ja Leelo Pukk ning Peeter ja Christina Pukk, Riigikogu liikmed Laine Tarvis, Liia Hänni ja Vambo Kaal ning aseesimees Siiri Oviir, Saare maavalitsuse ja omavalitsusliidu esindus ning haridus – ja kultuuritegelased. Otto Puki minia Leelo Pukk esines ettekandega riigimehe tegevusest pagulusaastail Rootsis.

Pukid on pärit põlisest talupoegade perekonnast Pöidelt Puka külast Mäe talust. Otto Pukk sündis 29. novembril 1900 Loona mõisas Kihelkonnal, kus isa Priidu Pukk oli mõisarentnik. Hariduse omandas Otto Pukk Kuressaare linna algkoolis, seejärel Kuressaare Aleksei gümnaasiumis ja 1915 – 1918 Peterburi 12. gümnaasiumis. Augustis 1918 astus ta äsjaavatud Kuressaare segagümnaasiumi, mille lõpetas 1919. aastal.
Otto Pukk astus õpilasaastail vabatahtlikuna kaitseväkke ning osales Vabadussõjas. 1919 detsembris astus ta Tartu kooliõpilaste pataljonis olles Tartu ülikooli põllumajandusteaduskonda, hiljem metsateaduskonda ja lõpuks õigusteaduskonda, mille lõpetas 1926. Samal aastal valiti ta Põllumeeste Kogude nimekirja järgi Riigikogusse. Ta oli rahvaesinduse liige kuni vabariigi lõpuni. Saksa okupatsiooni ajal lasus tema õlgadel riigiasjade korraldamise pearaskus.

Ka paguluses lõi ta väsimatult kaasa Eesti huvide kaitseks, nii Rootsis kui väljaspool. Otto Pukk lahkus meie hulgast 1951 aastal.

http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=1847

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*