Kõne Hallistes Fr. Akeli 140. sünniaastapäeva tähistamisel

„Võitlus oma aadete eest pole olnud alati kerge, kuid ikka on ta olnud ilus ja jätnud mälestusi, mis on kustumatud. Need mälestused on kalliks varaks, nad vaimustavad noori ja annavad jõudu vanemaile. Nad on selleks aluspinnaks, millele Fraternitas Estica ehitab enda tuleviku – õiglaselt, vahvalt ja ustavalt.”

Nende Friedrich Karl Akeli poja, tollase esimehe Friedrich Akeli, sõnadega algas 1932. aastal ilmunud Üliõpilaslehe Fraternitas Estica 25. aastapäevale pühendatud erinumber.

Kallid pidulised, daamid ja härrad täna 140 aastat tagasi sündinud erakordset eestlast, kelle sünnipäeva me Hallistes tähistame, võin mina nimetada oma vennaks – ja see on võimas tunne!

Minu vend on eestlane, kelle teod räägivad enese eest ja neid on ühe inimese kohta üle ootuste palju, millega ennast Eesti ja ka rahvusvahelisse ajalukku kirjutada – arst; mitmete seltside ja oluliste ettevõtete esimees; linnavolikogu juhataja; diplomaat; Eesti esindaja rahvusvahelises Olümpiakomitees; välisminister; riigivanem ja korporatsiooni asutajaliige. Lisaks kõigele suutis Friedrich Akel anda oma märkimisväärse panuse ka jõuliselt tärkavasse Eesti üliõpilaskonda ning selle arengusse.

Nagu minu eelkõnelejast võis aru saada ei olnud tänase päevakangelase panus Eesti Üliõpilaste Seltsi arengusse väike, kuid lisaks sellele ja Akeli panusele meie riigi arengusse on Eestimaal hulk sini-rohe-valget värvi teklit sügaval südames hoidvaid mehi, kelle jaoks on Friedrich Akel auvilistlane, üks korporatsiooni asutajaliikmetest ja idee kandjatest.

Korporatiivne mõttelaad oli tal sügaval hinges, Friedrich Akel on kirjutanud: „Korporatsiooni kui ühingu omapära seisab selles, et ta valib, kasvatab, köidab ühte ja vennastab omi liikmeid, juhtides noori seltsimehelikul vahekorral põhjeneva distsipliini varal julgete, ausate ja teguvõimsate haritlaste ridadesse.”

/…/ „Vennastuse aatest puhtamat ei saa keegi noorsoole pakkuda. See on ühtlasi parim side noorte ja vanade vahel, mis teeb üksiku ja hulgad võimaks ja tugevaks eluvõitluse vastu. /…/ Toetagem noorsoo loomulikku kalduvust – otsida ja leida venda, mida võimaldab kaasaelamine intiimühingus, nagu seda on korporatsioon.”

Akel oli mees kes jäi igas olukorras ja tegevuses truuks oma korporatsiooni lipukirjale „Teos õiglane ja vahvas, ustav sulle, Eesti rahvas.”

Kallid kuulajad, olgem õiglased ja vahvad ning mis peamine ustavad iseendale, oma põhimõtetele ja Eesti Vabariigile ja tundkem rõõmu selle üle, et saame eeskuju võtta ning austada Friedrich Karl Akeli suguseid suurmehi, vaba ja uhke rahvana.

Vivat in aeternum dr. Friedrich Karl Akel’i mälestus.

Aitäh!

Ksv! Tauri Hütt

Korp! Fraternitas Estica

Vanamees

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*