vil! Lembit Savi 80

Hiljuti tähistas oma 80-ndat hällipäeva endine Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu esimees Lembit Savi. Sünnipäeva pühitsemine toimus noorema poja Eriku avaras kodus suure sõprade ja perekonna liikmete ringis.

Juubilari silmad nägid esmalt päevavalgust 16. mail 1930. a. Läti piiri ääres Valgas, Piiri tänav #7, Ida-Emilie Määrits’a ja August Savi ainukese lapsena. 1940 oli elukoht Uuel tänaval. Oma alghariduse omandas juubilar Valga Linna Esimeses algkoolis, mille lõpetas 1944. a.

Sõjakeerises põgenesid ema ja Lembit 1944. a. septembris laevaga Pärnust Läände. Isa jäi kodumaad kaitsma, vangistati ja veetis selle eest 10 aastat Siberis. Lembit oma isa enam ei näinud.

1945-1949 a. viis saatus juubilari emaga Augsburgi põgenikelaagrisse, kus lõpetas eksternina Augsburgi Eesti Gümnaasiumi just enne USA-sse saabumist. Tema klassi ja koolikaaslasteks olid mitmed tuntuks saanud eesti naised ja mehed. Ta pinginaabriks oli Olaf Sööt. Jõuludel, a. 1949 avanes võimalus immigreeruda USA-sse, kus asuti elama Oklahomasse.

19Märtsis 1951 saabus kutse teenistuseks USA kaitseväkke. Peale väljaõpet saadeti Lembit Savi USA armee koosseisus Korea sõtta kommunistide vastu võitlema. Soomuskahurväe kapral Savi astus seal miinile ja sai jalast raskesti vigastada. Ta evakueeriti USA armee haiglasse Jaapanis, kus veetis ravil neli kuud. Savi vabanes teenistusest detsembris 1952. aastal.
Naasnud USA-sse lõpetas ta 1956. a. Oklahoma A&M ülikooli (praegu Oklahoma State University) BSEE kraadiga ja alustas magistritööd samas koolis 1956. a. sügisel.

Juubilar abiellus 28. novembril 1959. a. Pärnust pärit Marju Ilvesega, kes tookord elas Montrealis. Savide peres kasvas kolm tublit poega, kes kõik omandasid kõrghariduse. Vanem poeg Kalev lõpetas 1982. a. Bachelor of Business Administration kraadiga Stevens Institute of Tehcnology (Hoboken, New Jersey). Kalev ja abikaasa Linda elavad Austraalias. Pojad Andres ja Erik saavutasid magistrikraadi New York University juures maikuul 1990. a. Erik ja abikaasa Linda elavad West Orange’is, New Jersey’s. Andres on poissmees ja elab vanematega. Pereema Marju töötas 30 aastat sekretärina Pan Am. lennuliini juures New Yorgis.

Lembit Savi ema oli juba 1953. a. kolinud Oklahoma City’st Buffalosse, NY. Lembit töötas Buffalos insenerina Westinghouse Electric Corp. juures 1957-58. Kolinud New Yorki, jätkas ta õpinguid Columbia ülikoolis magistrikraadi saavutamiseks, mis jäi aga pooleli pere rajamise ja maja ostmise tõttu.

1959. a. alates töötas Lembit AT&T korporatsiooni ridades: 1984 aastani kui vaneminsener Western Electric Co. Kearny, NJ tehases ja hiljem AT&T quality management and engineering spetsialistina Union, NJ.

Rahvuslikult sügavalt meelestatud Lembit Savi oli kauaaegne ÜEKN-i delegaat (esindades Kanada EKN-i) ja 1981 kuni 1989 ÜEKN-i esimees. Tänu abikaasa teenistusele lennuliini juures oli Savil võimalik osaleda omal kulul paljudel Balti rahvusvahelistel suurüritustel nii Ameerikas kui Euroopas. (Kopenhagen Tribunal 1985). Hea saksa keele oskus andis juurdepääsu mitmetele Lääne-Saksamaa ja Euroopa Liidu juhtisikutele, kaasaarvatud Otto von Habsburg. Presideeriva Ülemaailmse Balti Maailmanõukogu esimehena langetas Savi kriitlise otsuse 1988. a., vallandades Balti Maailmanõukogu Euroopas büroo juhataja Algis Kilmantise. Peale Teist Maailmasõda Lääne-Saksamaal sündinud leedulane osutus KGB agendiks (nagu hiljem tõestati, kui Leedus võeti üle KGB arhiivid).

Savi juhtimise aeg alustas tegevust ka Vabadusfond, millele esimesed annetused olid tehtud juba 1976 a. ESTO-l Baltimore’s, ja Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu Rahvuskongress ESTO-l Melbourne’s 1988, kuhu esmakordselt saabusid vaatlejatena okupeeritud Eestis tegutsevad isikud.

Juubilar on suur ajaloohuviline ja oli 10 aastat New Yorgi Eesti Täienduskooli ajaloo õpetajaks. Lembit kuulub akadeemiliselt Korp! Estica ridadesse ning on ühtlasi olnud New Yorgi Eesti Vabadussõdalaste Ühingu juhatuse liige.

Soovime sõprade nimel Lembit Savile ja ta perele head tervist ja palju õnne tulevikus.
Priit Parming

http://www.vabaeestisona.com/index.php?option=com_content&view=article&id=656:lembit-savi-80&catid=9:kohalikud-uudised&Itemid=11

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*