Kaablipaigaldus paljastas iidse värava asukoha

Vanalinna serval, Vana-Posti, Suur-Karja ja Müürivahe tänavate ristumiskohal tuli elektrikaabli paigaldamise käigus välja kunagise linnamüüris olnud värava asukoht.

Arheoloog Peeter Talvari sõnul oli tegemist vana karjaväravaga, mille olemasolust olid ajaloolased ja arheoloogid juba ammu teadlikud, kuid mille täpset asukohta seni ei teatud. Nüüd tuli see elektrikaabli vedamise käigus täiesti juhuslikult välja.

Missugune värav omal ajal välja nägi, saab aimu emeriitprofessor Rein Zobeli 1980. aastal ilmunud raamatust «Tallinna keskaegsed kindlustused». «Sellest paremat käsiraamatut ei ole tänaseni välja antud. Nii kui raamatu lahti võtsime, oli kohe selge, millele me sattunud oleme,» lausus arheoloog.

Värava asukoht leiti endise Ararati poe, tänase Savoy hotelli eest. Kuskil sealsamas asus vanasti ka vesiveski, kuid selle asukoht on Talvari sõnul tänaseni leidmata. «Kusagil siinsamas see oli. Siin oli vanasti ju Vesiveski kohvik ja selle nimi polnud sugugi tuulest võetud,» nentis Talvar. Vesiveski täpse asukoha kindlakstegemiseks aga oleks uusi kaevamisi vaja.

Arheoloogi arvates võiks kunagise värava asukoha tulevikus ka tänavasillutise peal kuidagi ära markeerida. Praegu tehakse kõik vajalikud mõõtmised ära ning seejärel saavad töömehed oma kaablid paika panna ja kraavi kinni ajada.

http://www.tallinnapostimees.ee/?id=116743

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*