Juubilar Johannes Pahapill – mitmekülgne, väsimatu panustaja

14. jaanuaril pühitses oma 80. juubelit meie ühiskonna tuntud tegelane Johannes Pahapill, kelle isapoolse perekonna juured ulatuvad 1645. aastasse Mustjala kihelkonnas, Saaremaal. Juubilari on õnnistatud kodusaare visa hingega ning ennastsalgava pühendumusega Eestile ja eestlusele.

Kui meenutada Johannese saavutusi, siis ta vaimne kreedo võiks küll olla: „Parima panuse anname sellega, kui teeme oma tööd hästi, luues ühiskonnale aluse ja rahvuskultuurile rikkusi, mis kindlustavad meile õitsva homse päeva.“

Olles hariduselt insener, on Johannes endale süstemaatiliselt esitanud selliseid küsimusi nagu: milline peaks olema see hästi elatud elu, millest ühiskonnale ja kodumaale kasu oleks; mida on mul oma iseseisva eluga pakkuda, et seda kasu realiseerida; kuidas saan leida lahendusi ja mitte lihtsalt probleemidele osutada?

Johannes Pahapilli ühiskondliku tegevuse laiahaardelisus ja pikaajalisus kinnitab, et ta on ülaltoodud küsimustele juba vastanud oma tööga. Ta on olnud Balti riikidega kaubanduslikke sidemeid ja investeeringuid arendavaBaltic Business Council in North America esimees; Eestlaste Kesknõukogu Kanadas liige, juhatuse liige, abiesimees ja väliskomisjoni esimees; Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu esinduskogu liige; Balti Liit Kanadas esimees, korraldades Balti õhtuid Parlamendimäel, Balti äriringkondade ümarlaudu ja küüditamise aastapäeva mälestusteenistusi; Tartu College’i asutaja- ja nõukoguliige; Eesti Kunstide Keskuse esimees ja abiesimees; valitsusvälise Kanada-Eesti vahelise kultuuri- ja turismi-info andmebaasi „Elektrooniline Eesti Kanadas“ mõtte algataja ja looja; vabatahtlik erinõuandja Kanada välisabiorganisatsioonile Canadian Executive Services Organization ning Eesti Vabariigi Justiitsministeeriumi Vanglate Ametile; Saarlaste Ühing Torontos kauaaegne juhatuse liige ja esimees; Saaremaa Abistamistoimkonna esimees; Rootsi-Kanada nooremskautmaster; Eesti Skautmalev Kanadas juhatuse liige; noorkotkas enne N. Liidu okupatsiooni; korp! Fraternitas Estica mitmekordne esimees. Ülaltoodud pikk loetelu ei ammendagi veel juubilari kogu tegevust.

Tema ohvrimeelsust ja pühendumust on ka märgatud ja hinnatud järgmiste autasudega: Suurbritannia kuninganna Elizabeth II kuldjuubelimedal, millega tunnustati Johannes Pahapilli teeneid Kanada-Eesti kultuurisilla rajamisel; Kanada Eestlaste teenetemärk; Ontario provintsi Employee-of-the-Year Award for Innovation; Ontario energeetikaministeeriumi auhind; korp! Fraternitas Estica kuldmärk.

Johannes asus meie paguluseestlaskonna tugevdamisele ja oma ülesannete täitmisele hästi ette valmistatult: saanud alghariduse Saare-Võhma algkoolis, jätkus tema haridustee Kuressaare Gümnaasiumis ja Stockholmi NKI kaugõppe-tehnikagümnaasiumis; kõrghariduse omandas ta Toronto Ülikoolis (B.A-Sc, Mechanical Engineering) ja Waterloo Ülikoolis (M.A-Sc. Management Sciences).

Kutsealaselt on Johannes olnud American Standard Canada Ltdabipresident ja üldmänedzher, aga ka teiste eraettevõtete ning Ontario provintsi ministeeriumide osakondade juhtkondades.

Johannes ei nõua, et teised asju hästi teeksid. Talle meeldib pigem ise tegutseda ja leida võimalusi sellisteski ettevõtmistes, mis ei pruugi alati tuua rahalist kasu, kuid annavad ühiskondlikku tulu.

Johannese abikaasa Stella lahkus manalateele 18. septembril 2007. Esimesest abielust abikaasa Kristiga on Johannesel kaks peoga, Carl ja Eric ning viis lapselast.

Soovime Johannesele jätkuvat ettevõtlikkust ning tulemuslikku tegevust eestluse heaks veel pikaks ajaks.

http://www.eesti.ca/?op=article&articleid=22501

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*