Konstantin Pätsi külaskäik Hiiumaale

Minu mälestused lapsepõlvest: Konstantin Pätsi külaskäik Hiiumaale

Olin viieaastane, kui 1938. aastal külastas riigivanem Konstantin Päts Emmaste kooli.

Enne seda tehti kooli ümbrus ja teed korda. Meie papa, Kärmi Eedi, niitis kooli õuest rohu ära. Naised olid rutus rohu kokkuriisumisega. Põld Evald, kes oli hinnatud puutöömees, ehitas auvärava. Auvärav pandi üles selle tee ette, mis oli Emmaste poolt tulles just kuivati juures. Koolilapsed valmistasid vaniku. Sellega kaunistati auvärav.

Koolimaja ees asus sirelipõõsastest ümbritsetud lehtla. Seal oli pikk lipuvarras, mille otsas lehvis sini-must-valge lipp.

Kooli õue oli Konstantin Pätsi vastu võtma kogunenud väga palju rahvast. Mina nende hulgas. Ernes Berta tuli minu juurde ja ütles: “Sa laps ei näe ju siit midagi.” Tõstis siis mind kaksi-raksi enda õlgadele.

Siis ma nägin, kui auväravast sõitis sisse suur-suur (minu kui lapse meelest) must auto, millest astusid välja kaks meest. Berta sosistas mulle: “Vaata, see tüsedam mees ongi Konstantin Päts.” Veel on meeles, et üks väike valgete lokkis juustega tüdruk ulatas Pätsile lilled ja et rahvariietes noori tüdrukuid ja poisse oli õu täis.

Kodus mamma rääkis, et Konstantin Päts külastanud Kiitsaka talu Piil Joosepi lasterikast peret. Oli enda autoga lapsi sõidutanud ja andnud Joosepile raha. Tehtud ka pilt koos riigivanemaga. Hiljem ilmus see ajalehes.

Mamma lõikas pildi välja ja pani piibli vahele. Manitses meid, et me mitte seda pilti katki ei rebiks. See pilt oli talle väga tähtis, kuna Piil Joosep ja meie mamma, Kärm Eliise, olid õde ja vend, kes üksteisest väga lugu pidasid.

Meil oli suur piltidega piibel. Tihti vaatasime Piilide perekonnapilti ja ka piiblis olevaid pilte ning õppisime piiblikirja (gooti kirja tähti – toim.) lugema.

Pilt rahvariietes tüdrukutest ja poistest, kes olid riigivanem Konstantin Pätsiga Emmaste kooli õues kohtumas, on mul prargugi veel alles.

SIBILLE TEPPAND
Hiiu Leht
hiiuleht@hiiuleht.ee

PS! Nüüd tean, et see väike tüdruk, kes lilled üle andis, oli Hiis Lucilla.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*