Talumehe mälestusrist Alfons Rebasele tekitab maailmas vastukaja

Hiljuti Lembit Sõmeri mälestusrist Lääne-Virumaal Viitna lähedal Pauna metsas eesti kolonelile Alfons Rebasele on tekitanud vastukaja mitmel pool maailmas, kirjutab Virumaa Teataja.

Teisipäeval helistas Virumaa Teatajasse Suurbritannia mõjuvõimsa ajalehe The Independent reporter, kes uuris mälestusristi püstitamist lähemalt. Ta tundis huvi, miks mälestusmärk püstitati ja mis oli selle tagamõte.

Venemaa ülemrabi Berl Lazari aga leiab, et kolonel Alfons Rebasele püstitatud mälestusmärk annab tunnistust Eesti soovist rehabiliteerida natsikurjategijad.

Berl Lazari arvates võib SSi standartenführerile Alfons Wilhelm Robert Rebasele, keda ta nimetab natslikuks kurjategijaks, mälestusmärgi püstitamine hoogustada Eestis antisemiitlike ja uusnatslike meeleolude levikut, eriti noorte hulgas, kirjutas Sõltumatute Riikide Ühenduse juudi kogukondade liidu võrguväljaanne uudisteagentuuri BNS teatel.

Ülemrabi sõnul ei ole tegemist esimese juhtumiga, kus Eestis üritatakse puhtaks pesta natsikurjategijaid.

Mälestusmärk püstitati küll erainitsiatiivil, kuid selle avamisest võtsid osa Eesti parlamendi liikmed ning Lazari sõnul on murettekitav, et Eesti ametivõimud ei ole mälestusmärgi suhtes oma seisukohta välja öelnud.

Mälestusmärgi kolonel Alfons Rebasele rajas Virumaa talumees Lembit Sõmer omal algatusel.

Rist asub Pauna metsas, kuhu 1941. aasta kevadel pages ligi 150 eesti meest, et kodumaa anastajatele relvaga vastu hakata.

Võitlussalga juhiks sai Rebane. Rauast mälestusristil seisab kiri «Siit alustas oma sõjateed kolonel Alfons Rebane (1908-1976).»

«Mälestusmärk tähistab kohta, kuhu kogunesid eesti mehed, kes põgenesid küüditamiste ja vangistamise eest,» ütles Lembit Sõmer Virumaa Teatajale.

Rakvere juudi kogukonna esindaja Samuel Golomb ütles, et kritiseerijatel tuleb Eesti ajalugu uuesti üle uurida, kõik ei ole nii üheselt must-valge.

http://www.postimees.ee/260504/online_uudised/135344.php

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*