Muuseumi seina ehib tahvel Alfons Rebasele

Ajaloopäeval ja mälestustahvli avamisel oli kohal nii endisi kui praegusi mundrikandjaid, ajaloolasi, aga ka üliõpilasseltside esindajaid.

Neljapäeval toimus Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni ja Valga muuseumi ühiskorraldusel sõjaajaloopäev «Eesti mees II maailmasõjas – valikud». Selle käigus avati ka mälestustahvel Alfons Rebasele kui kaitseliitlasele.

Algselt 18. juunikuu päeval toimuma pidanud ajaloopäev lükkus erinevate põhjuste tõttu edasi. Alfons Rebase alluvuses sõdinud Harry Rent ütles üleeile, et Toompea võimuliit pidas mälestustahvli avamist ebasobivaks ning tallegi tuli kõrgemalt poolt kõne, mis oli üks peapõhjuseid, mille tõttu otsustati üritus läbi viia rohkem kui nädal esialgu plaanitust hiljem.

Plaanides tehti teisigi muudatusi. Kui esialgu pidi mälestustahvel Rebasele avatama Kaitseliidu Valgamaa maleva hoone seinal, siis hiljem otsustati ümber Valga muuseumi kasuks. «Meile mälestustahvel annetati,» ütles muuseumi direktriss Esta Mets. «Nüüd leidis see koha meie «kuulsuste seinal».»

Neljapäeval, 26. juunil oli Valga muuseumi kogunenud palju inimesi, suurema osa neist aga moodustasid pagunikandjad või ajaloopäevaga tihedalt seotud isikud. Kohal oli ka Alfons Rebase õetütar Marina Ivanova. Kuna palju pingeid tekitanud üritust avalikult ei reklaamitud, oli uudishimu ajel kohale tulnuid vaid mõni üksik.

Ürituse juhatas sisse Valga muuseumi direktriss Esta Mets, kes esitas ka Hanno Ojalo koostatud ettekande «Eesti mehe valikud II maailmasõjas.» Kõneldi selle sõja viimasest heitlusest Tartu all, sõja erinevatest käsitlustest, relvavendadest ja Alfons Rebasest kui küpse mehelikkuse kehastusest. Oma sõjamälestusi jagas kuulajatega Harry Rent.

Erinevate esinejate emotsionaalselt kirevad esitused tekitasid kuulajates sahinaid ja küsimusi oli hiljem palju. Tunti näiteks huvi, kes on Eesti riigi praegune peavaenlane.

Eesti Vabadusvõitlejate Liidu liige Trivimi Velliste vastas: «NATO-le tekitavad praegu suurimaid probleeme islamimaad, terrorism ja kolmas maailm, Eestis on need ohud võrdlemisi väikesed, meile pakuvad rohkem huvi peagi aset leidvad kohtumised läänerindel. Levinud arvamus on, et kui tekib uus mure, siis kaob vana ära, tegelikult see nii ei ole ja lõpuks tulebki sõdida kahel rindel.»

Arutleti sellegi üle, kuidas on võimalik, et ajalugu saab ümber kirjutada justkui tellimustööna.

Kõlama jäi Sangaste vaimuliku Ivo Pilli mõte, et Alfons Vilhelm Robert Rebast pole õiglaselt hinnanud isegi eesti oma ajalooteadlased. «Ta oli inimene, keda võib armastada ja austada või vihata – ükskõikseks jääda ei saa,» ütles Pill.

Kõikidele esinejatele jagati ka värskelt valminud ning Alfons Rebasele pühendatud seinataldrikud, mida kuulajad ajaloopäeva lõppedes ka ise osta said.

http://wwx.valgamaalane.ee/300608/esileht/25014360.php?&Y=2008&M=5

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*