Müllersonist jäid maja ja mälestused

Valga muuseumis tähistati arsti ja seltsielutegelase Johan Müllersoni 135. sünniaastapäeva. Müllerson sündis 1870 Sangaste kihelkonnas ja suri 1942 Valgas.

Johan Müllerson õppis Tartu Ülikoolis arstiteadust, valmistus arstikutseks samas naiste- ja sisehaiguste kliinikus ning täiendas end Berliinis. 1898. aaastast töötas arstina Karulas, 1903. aastal siirdus Valka. 1908. a valis linnavolikogu Johan Müllersoni linna haigemaja arstiks. Tema vastuvõtukabinet oli praeguse Kesk ja Vee tänava nurgal asuvas majas.

1921. aastal sai Müllersonist Valga Tuletõrje Seltsi peamees, vähem kui kümne aasta pärast ühtlasi ka esimees. 1921–1922 oli ta linnapea, aastail 1914–1928 ja 1929-1940 Säde seltsi esimees. Asutas Valgas Eesti Arstide Seltsi. Oli peaaegu kõikide seltside ja liitude esimeheks.

“Mis valemit kasutas Müllerson visiiditasu küsimisel, see on kõigile mõistatuseks jäänud,” rääkis põhiettekande teinud muuseumi teadur Mari Juzar.

“Ühes jõukas talus küsinud ta visiidi eest 50 krooni, samas on teada, teisal olevat ta ühele väga vaesele haigestunud naisele koguni toiduraha andnud. Müllerson asutas ka haigestunud tuletõrjujate abistamise fondi.”

Valga Jaani kiriku õpetaja Peep Audova teadis kõnelda katsikupeost tohtrite peres. Kokku tulnud palju kolleege. Enne lepitud kokku, et selga ei panda neid riideid, mida kantakse haiglas tööl olles. Müllerson olnud katsikul tuletõrjepealiku mundris.

“Olin üsna väike ja mul oli vist ninas midagi, kui ema mind Tahevalt Valka, doktor Müllersoni vastuvõtule tõi,” meenutas Hilli Pennonen. “Miskipärast oli arst emaga kangesti kuri. Lõpuks käskis, et “vii lats kodu ja anna süvva kah”.

Johan Müllersoni matus 1942. aastal oli väga rahvarohke, teda oli ära saatmas peaaegu kogu linn. Müllerson maeti õigeusu kiriku kõrval asunud linna surnuaeda. 1965. aastal see surnuaed likvideeriti ja Müllerson maeti ümber Urvaste kalmistule.

Ümbermatmisest võttis osa kauaaegne Valga kopsuarst Peeter Rahu.

“Ümbermatmisel oli jälle väga palju rahvast,” meenutas Peeter Rahu. “Puusärk tehti ka lahti – juuksed olid lahkunul väga ilusad, aga puutuda teda muidugi ei võinud. Puusärk pandi teise suuremasse ja sõidutati Urvastesse. Haigla poolt oli transport ja saatjateks ka põhiliselt Valga haigla töötajad.”

Muuseumi saalis oli kahele lauale pandud hulk vanemaaegseid arstiriistu. Valga haiglas 49 aastat arstina teeninud Laine Mänd tutvustas neid.

http://wwx.valgamaalane.ee/281005/esileht/kultuur/25004302.php

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*